Hur mycket el får man från solceller på villa?

Det finns en rad olika solceller att välja bland för att få grön el hemma. Här är svar för dig som undrar hur mycket el får man egentligen från solceller på en villa?

Takets storlek spelar förstås stor roll. Det är ju oftast på hustaken som solcellerna monteras. Ju större tak, desto större möjligheter att sätta upp panel som ger dig el med hjälp av solen.

Hur mycket el får man från solceller på villa

En del oroar sig för att deras tak inte ska passa för solceller, att anläggningen inte ska gå att fästa men det behöver du inte bekymra dig om. Moderna anläggningar går att fästa på de flesta tak.

Du som är intresserad av att tillverka din egen el med hjälp av solceller bör absolut göra ett försök. Det finns en rad fördelar med det.

Dels påverkar du miljön mindre då solenergi rakt av är förnybar el som inte ger ifrån sig några utsläpp. Du blir också mer oberoende eftersom du själv blir din egen elproducent. Det gör att du inte är lika beroende av svängningar när det gäller prisförändringar på elmarknaden.

Hur mycket el får man från solceller på villa

Ofta leder detta till att du kan sänka dina elkostnader avsevärt. Se det som en investering – har du solceller på taket är ditt hus mer värt!

Så funkar solcellerna

När ljuset från solen når solcellerna på ditt tak bildas elektrisk spänning, det vill säga likström. I anläggningen på taket finns också växelriktare som gör om spänningen till växelström.

När den proceduren är klar kan du använda din egen ström från taket hemma, i allt från att ladda mobiltelefonen till att tända lampor och låta tvättmaskinen gå.

Hur mycket el får man från solceller på villa

Nu har ju solpaneler funnits ett bra tag redan och det finns många olika lösningar att välja bland. Om du köper en större anläggning kan det vara klokt att låta företaget som säljer stå för frakt, montering och installation.

Solceller är i regel enkla anläggningar men däremot är det bra att de monteras korrekt så du verkligen får dem att fungera optimalt.

Hur mycket el får man från solceller på villa

När du väl fått panelerna på plats på taket behöver du ha besök av ditt elnätsbolag som ska ändra eller rättare sagt byta din elmätare. När det är gjort kan du börja mäta din egen el från solen.

Hur mycket el behöver du?

Det är svårt att svara på. Det beror hur du bor, hur stort huset är, hur många ni är i hushållet och vad ni har för elförbrukning hemma.

Hur mycket el får man från solceller på villa

Ett hem med mycket vitvaror och vuxna som arbetar i hemmet drar såklart mer ström än ensamhushåll där ingen är hemma på dagarna och tvätten tvättas i gemensam tvättstuga med grannarna.

  • I dag bor vi mer olika än tidigare, fler är intresserade av kollektiva lösningar och därför måste förbrukningen räknas ut individuellt.
  • Men mellan tummen och pekfingret kan man säga att ett hushåll behöver ungefär 6 000 kilowattimmar per år.
  • Om du sätter upp solceller som motsvarar en yta på taket som är 20 kvadratmeter kan du själv tillverka ungefär hälften av din årsförbrukning.

Det är egentligen bara under sommaren du kan vara helt självförsörjande på el. Det har såklart med ljuset att göra. Men även om du klarar av att producera hälften av din egen el med hjälp av solpaneler så är det verkligen något att vara stolt över.

Hur mycket el får man från solceller på villa

Många som installerar en anläggning hemma blir också mer medvetna om förbrukningen. Så på det stora hela brukar de som satsar på solceller tjäna på en satsning inom några år. Ta gärna hjälp och råd av en elektriker innan du sätter igång, detta för att få tips om hur du bäst går tillväga för att maximera effekten på din villa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

KONTAKTA OSS DIREKT